latinica  ћирилица
23/09/2016 |  13:18 | Аутор: СРНА

Захарченко потписао споразум о обустављању сукоба

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике /ДНР/ Александер Захарченко потписао је споразум о престанку ангажовања снага у Донбасу, који су раније склопили представници Украјине, Русије и ОЕБС-а у Минску, преноси ТАСС.
Александар Захарченко, лидер самопроглашене ДНР (photo: Facebook) -
Александар Захарченко, лидер самопроглашене ДНР (photo: Facebook)

"Шеф ДПР Александер Захарченко потписао је споразум о престанку ангажовања снага и опреме у Донбасу", рекао је локалној новинској агенцији Денис Пушилин, изасланик ДПР у Контакт групи.

Јуче је тај документ потписао и лидер самопроглашене Луганске Народне Републике Игор Плотницки.

Чланови Контакт групе за рјешавање сукоба на истоку Украјине 21. септембра су потписали оквирни споразум о обустављању дејстава сукобљених страна у Донбасу.

Разговори о том документу трајали су три мјесеца. Контакт група је усагласила приницпе и временски оквир за обустављање дејстава трупа лојалних властима у Кијеву и милиција у регионима Доњецка и Луганска.

У првој фази предвиђено је стварање зона безбједности у три области - Золотоје, Станица Луганскаја и Петровски. Обуставњање дејстава треба да се спроведе у свакој од њих "не мање од два километра у ширини и два километра у дубини".

Читав процес престанка ангажовања трупа и опреме, укључујући припремне радове, не треба да траје дуже од 30 дана у свакој од области.