latinica  ћирилица
23/09/2016 |  13:31 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Шамац: Отворена обновљена фискултурна сала у ОШ "Шамац"

У Основној школи "Шамац" данас је свечано отворена обновљена и дограђена фискултурна сала која је оштећена у поплавама 2014. године, а укупна вриједност пројекта већа је од 330.000 КМ.
Шамац: Отворена обновљена фискултурна сала у ОШ "Шамац" - Фото: СРНА
Шамац: Отворена обновљена фискултурна сала у ОШ "Шамац"Фото: СРНА

Свечану врпцу пресјекли су начелник општине Шамац Саво Минић и замјеник амбасадора Јапана у БиХ Казумас Мијазаки.

Минић је захвалио свима на помоћи и истакао да је основна школа сада у цијелости реконструисана у складу са свим стандардима које данас захтијева основно образовање.

Он је истакао да је фискултурна сала, заједно са оградом око школе, круна сарадње и помоћи коју је општина имала од свих међународних организација.

"Ово је трипартитни пројекат који је највише помогла Влада Јапана са 156.000 КМ, Фонд солидарности Републике Српске са 80.000 КМ, док је општина Шамац путем кредита Свјетске банке заједно са Владом Српске обезбиједила око 100.000 КМ", прецизирао је Минић.

Према његовим ријечима, фискултурна сала неће служити само за наставу физичког васпитања, него испуњава и критеријуме да у њој буду одржавана различита спортска такмичења.

Мијазаки је изразио задовољство што присуствује отварању фискултурне сале и завршетку пројекта који ће омогућити ученицима да се баве спортом у здравим околностима.

"Унапређење основног образовања у БиХ представља једну од приоритетних области којима Влада Јапана придаје велики значај. Стога је Влада Јапана од 1996. године донирала више од 47 милиона КМ за изградњу, обнову и опремање око 80 школа широм БиХ", каже он.

Директор ОШ "Шамац" Слободан Челиковић рекао је да ће спортску салу користити 430 ученика од првог до деветог разреда и захвалио владама Јапана и Републике Српске, општини Шамац и свима који су на било који начин допринијели да школа и сала данас изгледају овако.

Фискултурна сала, површине 320 метара квадратних, три пута је већа него претходна.