latinica  ћирилица
23/09/2016 |  13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Обустављен поступак против Богољуба Карића, застарјело дјело

Виши суд у Београду обуставио је један од два поступка који се у Србији води против Богољуба Карића због апсолутне застарјелости дјела, потврђено је за Б92.
Виши суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Виши суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Више тужилаштво је потврдило да је добило рјешење од Вишег суда у коме се наводи да је обустављен поступак у коме се Богољуб Карић по оптужници из 2010. теретио за злоупотребу службеног положаја одговорног лица током периода од 1998. до 2005. године у случају извлачења новца из "Мобтела".

Та оптужница, која је обухватала и његовог брата Сретена и још 13 лица, преквалификована је 2013. након измјена Кривичног законика, али никада није ступила на снагу, нити је за њим у том случају била расписана потјерница.

Карићу је била запријећена казна до пет година затвора, а сам кривични поступак је покренут 2006, када су Карићи отишли из Србије.

За власником "БК групе" и лидером ПСС била је расписана и Интерполова потјерница, али њих више нема на листи тражених на сајту Интерпола.

Како је било наведено у тој оптужници, Карићи су се теретили да су са сарадницима, међу којима је било и страних држављана, "извукли" више од 60 милиона евра са рачуна "Мобтела". Како наводи Танјуг, против осталих оптужених у том случају поступак се наставља.

Рјешење о застари кривичног гоњења Карића стигло је Тужилаштво у фебруару ове године, прецизирано је за Танјуг.

Међутим, како пише "Блиц", у Тужилаштву за организовани криминал и даље воде истрагу против Карића и сарадника у случају приватизације "Мобтела" за проневјеру око 60 милиона евра.

Дјела обухваћена том истрагом, пише лист, застаријевају 2017. године.