latinica  ћирилица
23/09/2016 |  14:26 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Голић: Системски приступити заштити од поплава у сливу Врбаса

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је Срни да је неопходно да се заштити од поплава у сливу ријеке Врбас приступа системски и интегрисано, засновано на научним истраживањима и стварним потребама становништва.
Сребренка Голић са представницима локалних заједница у сливу Врбаса - Фото: СРНА
Сребренка Голић са представницима локалних заједница у сливу ВрбасаФото: СРНА

Након данашњег састанка у Јајцу са начелницима и градоначелницима општина и градова у сливу ријеке Врбас, Голићева је рекла је да је у процесу заштите слива ријеке Врбас од поплава посебно важно да се узму у обзир и ефекти климатских промјена који су већ евидентни на овом подручју и озбиљно угрожавају имовину и животе људи.

"Зато ми је посебно драго што је Министарство, уз помоћ УНДП-а, успјело да припреми пројекат и добије од Глобалног фонда за заштиту природе грант од пет милиона долара за реализацију пројекта `Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас`", рекла је Голићева, истичући да се овај петогодишњи пројекат већ реализује око годину дана.

Она каже да је до сада успостављена хидрометеоролошка мрежа вриједности 500.000 КМ, која садржи 20 падавинских, двије метеоролошке и шест хидролошких аутоматских станица.

"У оквиру пројекта, по први пут у БиХ урађено је и ласерско снимање корита ријеке Врбас, њених притока, као и подручја на којима су забиљежене историјске поплаве, те је разрађена јединствена методологија за израду мапа опасности и мапа ризика од поплава", рекла је Голићева.

Она је нагласила да је главни циљ пројекта смањење поплавног ризика у сливу ријеке Врбас, али да ће његовом реализацијом бити побољшани и услови за живот и рад људи у сливу Врбаса, кроз имплементацију инфраструктурних мјера, које чине 65 одсто буџета пројекта.