latinica  ћирилица
23/09/2016 |  15:37 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Скоко: Добри производни резултати ЕРС

Електропривреда Републике Српске ову годину завршиће са пребачајем плана производње за око десет одсто, а позитивно за енергетску стабилност Српске јесте отварање Термоелектране "Станари" која ће обогатити енергетску понуду у цијелом региону, рекао је Максим Скоко, извршни директор за техничке послове у ЕРС-у.
Максим Скоко (фото:trebinje059.com) -
Максим Скоко (фото:trebinje059.com)

Он је истакао да отварање ТЕ "Станари" не утиче негативно на ЕРС, јер она неће пласирати електричну енергију домаћим потрошачима, тако да неће утицати ни на цијену електричне енергије.

"Ова електрана неће на било који начин бити конкуренција ЕРС-у када је ријеч о домаћем конзуму. Ријеч је о новој електрани која ће производити нову вриједност и запослити нове раднике", каже Скоко.

Напомињући да су у енергетском сектору веома задовољни овогодишњим пословањем, Скоко истиче да ће већ крајем септембра имати пребачај око 10 одсто у односу на планирану производњу.

"Планирамо да урадимо ребаланс електроенергетског биланса којим ћемо пројектоване циљеве, у смислу производње, повећати за 10-так процената", каже Скоко и додаје да је тако доброј производњи допринијела добра хидрологија, велике залихе у акумулације Билећа, те добра погонска спремност термоелектрана и хидроелектрана.

Скоко истиче да се очекује и да Хидроелектране на Требишњици остваре додатне финансијске приходе по основу повећања производње, те да су задовољни и радом Рудника и Термоелектране "Гацко", чији је рад ове године стабилан, а и финансијски показатељи се поправљају.

"Због промјењивог састава угља и тешкоћа с којим се суочава гатачка електрана, тренутна остварена производња је око 95 одсто и надамо се да ће и на крају године бити овај или већи проценат производње", каже Скоко и додаје да су у овом тренутку задовољни радом овог произвођача струје.

У енергетском сектору сматрају великим успјехом и тренд смањења дистрибутивних губитака у односу на претходне године.

Скоко напомиње да су прошлу годину завршили са нивоом дистрибутивних губитака од 11,68 одсто, те да очекују да ће ове године они бити испод 11,5 одсто.

У 2001. години ти губици су износили чак 27,16 одсто.