latinica  ћирилица
23/09/2016 |  15:56 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Тјентиште- Сајам сира, вина и меда (ВИДЕО)

У Националном парку Сутјеска, на Тјентишту, у току је дводневни Сајам сира, вина и меда на којем са десетинама домаћих производа учествују излагачи из Источне Херцеговине, Горњег Подриња и сусједне Црне Горе.
Тјентиште - Сајам меда - Фото: РТРС
Тјентиште - Сајам медаФото: РТРС

Сајамска манифестација је и прилика да се укаже на значај развоја домаће производње хране и пића и њихово приближавање тржишту.

Мед и пчелиње производе, козметику по старим рецептурама, вина, тканине, кајмак и сир, ракије и сокове на сајамске штандове донијели су произвођачи из Требиња, Невесиња, Билеће, Гацка, Фоче, Горажда и Пљеваља. Јединствени су у оцјени да су оваква окупљања значајна за проширење тржишта, али и упознавање и размјену искустава.

Излагачи кажу да је сајам погодан и за проширење продаје, те да постоји интересовање за мед и сир из мијеха.

Посјетиоци су заинтересовани и за производе који нису уобичајени, који су дословно извучени из прошлости, али су представљени у модерном облику.

За модерно пословање произвођача аутохтоних здравих прехрамбених и козметичких производа у овом дијелу Српске побринуо се и Национални парк Сутјеска отварањем Био шпајза на Тјентишту. Туристи су током сезоне показали интересовање за куповину, а како кажу у управи Парка, биће проширен продајни простор.

Дејан Павловић, директор ЈУ Национални парк Сутјеска, наводи да ускоро планирају да отворе ресторан гдје ћемо бити  пласирани производи регистрованих произвођача.

Први Сајам сира, вина и меда на Тјентишту организовао је под покровитељством Министарства пољопривреде Републике Српске.