latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:08 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Договорена средства за запошљавање инвалида (ВИДЕО)

У Приједору је одржан састанак Управног одбора Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске.
Младен Пауковић - Фото: РТРС
Младен ПауковићФото: РТРС

Договорено је издвајање више од пола милиона марака, намијењених запошљавању, самозапошаљавању, одрживости запослености лица са инвалидитетом, као и за економску подршку организацијама инвалида.

Приједорчанин Младен Пауковић (26), лице с инвалидитетом, по струци је дипломирани информатичар. Посредством републичког фонда добио је први посао, у компјутерској играоници. Он каже да је запослење добио прије мјесец и по дана, и истиче, да је тако остварена један од његових највећих жеља.

Због добрих резултата рада, Управни одбор Фонда донио је одлуку да се уз помоћ Владе и ове установе издвоје 552.500 марака за запошљавање лица са инвалидитетом.

Ранко Вучковић, директор Фонда, каже да посредством овог програма намјеравају да запосле 23 инвалида, а самозапошљавањем четири. Такође, биће омогућена одрживост запослености 58 инвалида, те бити додијељен 101 пакет инвалидским организацијама.

Највише новца биће додијељено Борачкој организацији и Савезу ратних војних инвалида. У Влади Српске кажу да је Фонд од оснивања до данас показао изузетне резултате.

Мира Васић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите за рад и запошљавање, рекла је да ће Управни одбор  упутити посебан захтјев Влади да се покуша ревидирање закона о измјенама и допунама закона о професионалној рехабилитацији или да се издвоје већа средства за Фонд како би он наставио да реализује планирано.

Од почетка ове године до данас посредством Фонда запослено је 16 лица с инвалидитетом, а од његовог оснивања око 2.000  лица.