latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:24 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Интерагро: Предавања о актуелним болестима код стоке (ВИДЕО)

Појаве некада егзотичних болести квргаве коже код говеда и плавог језика код оваца, код нас и у окружењу опасна су пријетња домаћем сточарству, истакнуто је на предавању које је одржано у оквиру 15. Међународног пољопривредног сајма у Бијељини - Интерагро 2016.
Болест оваца "плави језик" - Фото: РТРС
Болест оваца "плави језик"Фото: РТРС

Најургоженије подручје када је ријеч о појави плавог језика су Херцеговина и Подриње. Предузете су мјере ради спречавања болести за коју не постоји терапија.

Захваљујући предузетим мјерама у Црној Гори и Србији, створена је тампон зона и спријечена појава квргаве коже код говеда у Српској. Међутим, плави језик је узео маха и ова болест је евидентирана у двадесетак општина Српске. Преносе је инсекти, а узрочници су вируси којих има 26 типова.

Надлежни за ветеринарску епидемиологију у ресорном министарству, Дарко Деспотовић, каже да је ријеч о серотипу 4 који изазива лакшу клиничку слику, што ће изазвати мања угинућа, а и штете би требало да буду подношљивије.

Када је ријеч о овим болестима не постоји опасност преношења на људе, али да би се спријечило њено ширење на животиње отказане су све сточарске изложбе и биће забрањена продаја на пијацама. У Семберији се поново појавила бруцелоза, а болест плави језик сусједним општинама Лопаре и Зворник.

Славиша Цацановић, начелник Одјељења за пољопривреду, Бијељина, истиче да је једина повољна околност што предстоји  хладније вријеме, а преносиоци болести су активни током топлијег периода.

Узгајивачи оваца и произвођачи млијека редовно контролишу стоку. Најбитније је, како једногласно оцјењују, реаговати на вријеме, а важна је и подршка надлежних служби, посебно ветеринарске.

Тренутно се организују локални центри за контролу заразних болести ради прикупљања података о броју обољелих оваца и штете коју наноси болест плави језик. Доласком зиме престаће опасност од болести квргаве коже, а смириће се и ситуација у вези са плавим језиком, јер ће преносиоци болести престати да буду активни.