latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Хакери дошли до скениране верзије пасоша Мишел Обаме?

Постоји вјероватноћа да су хакери дошли до скениране верзије пасоша америчке прве даме Мишел Обаме, након што су провалили у мејл налог једног члана особља Бијеле куће, јавља Би-Би-Си.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

За најновији хакерски напад одговорност је преузела група DCLeaks.com, која је прошле недјеље објавила личне мејлове са налога који припада бившем америчком државном секретару Колину Пауелу.

Бијела кућа је саопштила да истражује ову "сајбер провалу" након што се испоставило да је, највјероватније, скенирани пасош Мишел Обаме објављен на интернету.

Изгледа да је скенирана верзија њеног пасоша преузета са мејл налога на Гуглу који припада члану особља Бијеле куће, рекао је неименовани портпарол.

На интернету су објављене и друге повјерљиве информације о запосленима у Бијелој кући као што су детаљи о њиховим путовањима, имена, бројке везане за социјално осигурање и датуми рођења.

Бијела кућа напомиње да још није провјерила аутентичност тих докумената.

Амерички јавни тужилац Лорета Линч рекла је да је о инциденту покренута истрага, док је секретар за штампу Бијеле куће Џош Ернест изјавио да би најновији хакерски напад требало да буде "позив на буђење за све".

Ернест је навео да се на мети хакера нашла особа која је у Бијелој кући запослена по уговору на одређено вријеме.

"У овом тренутку не могу извући никакав закључак о појединцу или појединцима који би могли бити одговорни за ову сајбер провалу која је резултирала процуривањем информација", рекао је он.

Тајна служба, која је одговорна за заштиту предсједника и прве даме САД, изразила је забринутост због највјероватнијег хакерског напада.

Хакери су у јулу објавили низ мејлова Демократског националног комитета, што је довело до оставке предсједника Комитета Деби Васерман Шулс, а за то одавање података оптужени су руски хакери које спонозорише држава, подсјећа Би-Би-Си.

У петак је интернетски гигант Јаху потврдио да су хакери украли податке од око 500 милиона корисника 2014. године у, по свој прилици, досад највећој сајбер провали која је избила на свјетлост дана.