latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Јачати капацитете ОЕБС-а у управљању цивилним кризама

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, у својству члана Тројке ОЕБС-а, на скупу у Њујорку посвећеном јачању капацитета ОЕБС-а у управљању цивилним кризама, истакао моћ те организације у рјешавању сукоба, прије свега захваљујући флексибилној природи њених инструмената.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Уједињене нације и међународна заједница требало би да оптимално искористе додату вриједност ОЕБС-а у рјешавању тренутних криза, посебно способност те организације за управљање цивилним кризама, поручио је на истом скупу, који је одржан у четвртак у Њујорку, шеф њемачке дипломатије и предсједавајући ОЕБС-у Франк-Валтер Штајнмајер.

"Посвећени смо инклузивном, цивилном и свеобухватном приступу ОЕБС-а покривању цјелокупног циклуса сукоба - од раног упозоравања и превенције кроз управљање кризом до постконфлитне изградње мира", истакао је Штајнмајер на скупу на високом нивоу на маргинама засједања Генералне скупштине УН, саопштио је данас ОЕБС.

Аустријски министар за Европу, европске интеграције и спољне послове и наредни предсједавајући ОЕБС-у Себастијан Курц нагласио је да ће Аустрија као предсједавајућа тој организацији 2017. године наставити са напорима у циљу јачања капацитета ОЕБС-а кроз све фазе сукоба.

На скупу је 17 министара спољних послова са говорницима на високом нивоу разговарало о начинима јачања капацитета ОЕБС-а.

Учесници скупа су истакли централну улогу коју ОЕБС игра у складу са Поглављем 8 Повеље УН у рјешавању садашњих криза у евроатлантском и евроазијском региону, позвавши на јачање те улоге, као и на тешњу сарадњу између ОЕБС-а и УН, али и других међународних и регионалних организација.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер је, у завршном говору, изразио наду да ће земље учеснице усвојити ту и друге препоруке и оснажити капацитете организације на Министарском састанку ОЕБС-а у Хамбургу у децембру, закључује се у саопштењу.