latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:57 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Ћоровићеви сусрети писаца и историчара (ВИДЕО)

У Билећи и Гацку почели су 18. Ћоровићеви сурети писаца и историчара. Значајна манифестације и ове године је окупила еминетне књижевнике, лингвисте и историчаре.
Ћоровићеви сусрети - Фото: РТРС
Ћоровићеви сусретиФото: РТРС

Признање "Владимир Ћоровић" које се додјељује за научни рад у области историографије, ове године припало је академику Василију Крестићу за животно дјело. Књижевна нагарда "Свезотар Ћоровић" биће уручена вечерас у Билећи књижевнику Радовану Белом Марковићу, за роман "Путникова циглана".

У Гацку историчари расправљају о теми - Писци српске историје, док је тема билећког округлог стола књижевно дјело Радослава Братића.

Десетак радова прозаиста, есејиста и критичара биће представљено у дводневним расправама о књижевном дјелу Радослава Братића. Са посебном одговорношћу и емоцијама књижевници су говорили о свом пријатељу, утемељивачу Ћоровићевих сусрета, који је преминуо прошле године.

Књижевник Јован Делић рекао је да ће бити дато квалитетно научно и књижевно свјетло за Братићева дјела, јер је књижевну заједницу, како истиче, задужио својим радом.

Гајо Парежанин, предсједник СПКД Просвјета, одбора у Билећи, подсјетио је да је Братић још за свог живота написао ко би требао да говори о његовим дјелима, па су, како наводи, због тога имали још већу одгворност.

Престижно књижевно признање "Светозар Ћоровић" додијељено је писцу Радовану Белом Марковићу. Уписати се у плејаду добитника награде најзначајнијих српских савремених прозаиста за Марковића је посебна част.

Марковић истиче, да је почаствован што је међу великанима који су градили српски језик и књижевност, попут Шантића, Дучића, Ћоровиће, а велика је част стати у ред и са Капором, Братићем, Исаковићем...

У Гацку историчари расправљају о писцима српске историје, а синоћ је на свечаној академији додијељена награда "Владимир Ћоровић" историчару Василију Крестићу. У склопу сусрета биће одржано књижевно вече у Билећи, као и промоције Зборника и Нове зоре, часописа за књижевност и културу, у Билећи и Гацку.