latinica  ћирилица
23/09/2016 |  17:09 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ апелује на ЕУ да ублажи дуг Атини

Међународни монетарни фонд позвао је данас Европску унију да омогући Грчкој додатно ублажавање дуга и да олабави захтјеве у погледу буџетских напора које званична Атина мора да предузме.

Чак и уколико Грчка у потпуности буде поштовала договорени програм мјера штедње и реформи, влади у Атини ће и даље бити потребно смањење њене "планине" дуга, наводи се у годишњем извјештају ММФ-а о грчкој економији, а преноси агенција Франс прес.

"Чак и са пуном имплементацијом захтјеване агенде мјере, Грчкој је потребно значајно ублажавање дуга", саопштио је ММФ, додајући да су актуелни циљеви нереални, алудирајући на циљ који је ЕУ поставила Грчкој да до 2018. године оствари буџетски суфицит од 3,5 одсто БДП-а.

Двоцифрена стопа незапослености, која ће према пројекцијама потрајати до средине овог вијека, значи да Грчка не може очекивати достизање више стопе привредног раста, додаје се у извјештају.

"У том смислу, не може се очекивати да ће Грчка једноставно испливати из проблема дуга. Додатно лабављење дуга ће бити потребно ради повратка одрживости", саопштио је Фонд.

Грчка ће прије краја мјесеца усвојити нови пакет мјера који би требало да умири кредиторе ЕУ и ММФ, саопштило је грчко министарство финансија прошлог петка.

Нови закон ће, како се наводи у саопштењу, идентификовати 15 реформи, међу којима су унапређење транспарентности електронских трансакција, као и нови алати за реструктурирање дуга компанија.

Кредитори Грчке су прошле недјеље наставили са контролом грчких финансија, након што је грчки премијер Алексис Ципрас изјавио да несугласице између ЕУ и ММФ-а одлажу напредак у напорима за одблокирање 2,8 милијарди евра транше кредита.