latinica  ћирилица
23/09/2016 |  17:16 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Софтић: Раст БДП-а од 2,1 одсто

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић истакао је да, упркос изазовном окружењу, економија БиХ биљежи позитивне трендове, о чему свједочи раст од 2,1 одсто бруто домаћег производа током првог квартала ове године.
Сенад Софтић - Фото: СРНА
Сенад СофтићФото: СРНА

Софтић на позив Централне банке Црне Горе учествује у Будви на Међународном семинару о банкарском пословању у садашњим макроекономским условима.

"Ту је и стопа раста индустријске производње од четири одсто у првих шест мјесеци ове године. Такође, вриједи поменути да је забиљежен пад учешћа неквалитетних кредита /НПЛ/ у банкама БиХ са 13,7 одсто, колико је забиљежено на крају 2015. године, на 12,1 одсто, што је податак за првих шест мјесеци ове године", рекао је Софтић.

Он је додао да је један од охрабрујућих показатеља и покриће увоза извозом од 58 одсто у периоду јануар-август, што је највећи постотак до сада.

Гувернер Централне банке БиХ говорио је и о одобреном трогодишњем проширеном аранжману између БиХ и Међународног монетарног фонда, при чему је посебно истакао одредбе које се односе на очување финансијске стабилности у земљи и повећање кредитне активности банака, саопштено је из Централне банке БиХ.

Семинар у Будви, који се одржава у коорганизацији централних банака Црне Горе и Словеније и Економског факултета из Љубљане, већ годинама окупља најзначајније регионалне актере из свијета финансија и служи као платформа за размјену искустава између представника банкарске индустрије, монетарних власти и академске заједнице.

Софтић је учествовао у панел-дискусији "Актуелни изазови за монетарну политику и финансијску стабилност", гдје се са колегама гувернерима и вицегувернерима централних банака Црне Горе, Хрватске, Македоније и Словеније дотакао актуелних изазова вођења монетарне политике, посебно у свјетлу негативних камата Европске централне банке и њиховог утицаја на економска кретања земаља региона које се у великој мјери ослањају на евро.

Током расправе било је ријечи о дефлацији и опасностима од рецесије, изазовима за очување финансијске стабилности, те будућим правцима монетарне политике.

Осим панел-дискусије о теми монетарне политике, овогодишњи семинар се дотакао актуелних тема, попут утицаја Банкарске уније ЕУ, са посебним фокусом на ефекте јединствене супервизије ЕУ банака, потом управљања неквалитетним кредитима и обликовања будућих пословних стратегија банака у условима ниских камата и високе ликвидности.