latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:19 | Аутор: СРНА

Мисија ММФ: Економски опоравак Србије наставља да се убрзава

Економски опоравак Србије наставља да се убрзава, подржан побољшаним повјерењем и успјешним резултатима програма - саопштила је Мисија Међународног монетарног фонда на крају вишедневне посјете Србији.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

Шеф Мисије Џејмс Руф је у саопштењу оцијенио да су недавни трендови у погледу запослености охрабрујући, да је макроекономска перспектива позитивна, али су ризици, како домаћи тако и екстерни, и даље повишени и постоје структурни изазови.

У том контексту, Руф је поздравио поново потврђену посвећеност Владе Србије структурним реформама у правцу јачања финансијске стабилности, подстицања потенцијалног раста и смањења још увијек високог нивоа незапослености.

Он напомиње да је Мисија започела разговоре са српским властима о фискалној политици у току преосталог дијела 2016. године и кључним параметрима буџета за 2017. годину, који ће се привести крају током посјете ради ревизије аранжмана из предострожности у октобру.

У саопштењу Руф наводи да је постигнута сагласност да смањење јавног дуга треба да остане приоритет и да се настави са постепеним фискалним прилагођавањем.

У том оквиру, како се додаје, размотриће се потенцијалне употребе простора који се отвара захваљујући фискалним резултатима који су бољи од очекиваних, поред осталог и за умјерена и таргетирана повећања плата у јавном сектору и пензија, додатне инвестиције у кључним приоритетним областима или за друге ставке потрошње којима се унапређује раст.

Промјене плата и пензија, наводи он, треба да узму у обзир окружења са веома ниском инфлацијом које је помогло да се очува куповна моћ и повећа животни стандард, као и потребу да се обезбиједи строга контрола текуће јавне потрошње.

Мисија је такође разговарала о напретку оствареном у реформи система плата у јавном сектору и статусу оптимизације јавног сектора.

Мисија ММФ-а, коју је предводио Џејмс Руф, посјетила је Београд од 19. до 23. септембра, ради отпочињања разговора о буџету за 2017. годину и разматрања приоритета политике нове владе Србије.

Комплетна мисија по шестој ревизији стандбај аранжмана из предострожности, који је Србија склопила са ММФ-ом планирана је за другу половину октобра.