latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:21 ⇒ 24/09/2016 | 13:55 | Аутор: РТРС

"Изаћи на референдум и достојанствено подржати Српску" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позива грађане да у недјељу, 25. септембра изађу на референдум о Дану Републике, јер је то велики дан за Српску и њен народ.
Подржимо Српску - Фото: Screenshot
Подржимо СрпскуФото: Screenshot

Веома је важно да референдум прође мирно и да не буде никаквих ексцеса, у било ком смислу. Они који не желе да изађу на референдум, то је њихов став и то треба поштовати, поручио је Додик.

Од овог референдума зависиће третирање Републике Српске у будућности, каже предсједник Додик. Сматра да грађани овај референдум треба да схвате као прилику да побољшају шансе Републике Српске да и у наредном периоду могу да одлучују о важним питањима.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поновио је ранији став да је референдум непотребан, али и додао да је Европска унија спремна је да посредује у проналажењу рјешења о празницима у БиХ. Рјешење види у конструктивном дијалогу.

"Велика је важност и улога Народне скупштине Републике Српске, јер она доноси законе који ће да уреде ово питање", рекао је Вигемарк након састанка са предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем.

Предсједник Парламента je истакао да је Народна скупштина спремна да након референдума донесе закон о празницима у коме ће бити чланови који неће вријеђати ниједан народ.

У међувремену и невладине организације проистекле из Oдбрамбено-отаџбинског рата позвале су грађане да у недјељу изађу на референдум и верификују Дан Републике.

"Морамо показати јединство српског народа у Републици Српској, јер је референдум о Дану Републике најзначајнији тренутак за Српску након потписивања Дејтонског мировног споразума", прецизира предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

А да Република Српска има право да се њени грађани изјасне о питањима која су за њих важна, поновили су и бивши функционери Српске Никола Поплашен и Момчило Крајишник, који подсјећају да је и раније било одлука о којима је требало питати грађане.

Подршка Републици Српској стиже и из руске Думе. Замјеник предсједника Сергеј Железњак подсјећа да грађани Републике Српске први пут након Дејтонског споразума одлучују о питању које их се директно тиче.

Каже да "предстојећи референдум у Српској има за циљ да покаже уважавање културних, историјских и духовних традиција, који су за српски народ основа националног идентитета".

Подсјећамо, све странке из Републике Српске гласале су у Парламенту Српске за референдум о Дану Републике.

Крајем прошле године, на састанку код предсједника Републике представници странака из Српске потписали су заједничку изјаву да ће у Републици Српској бити одржан референдум о томе да ли народ у Српској подржава да 9. јануар остане Дан Републике.