latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:28 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Међед: У Билећи складиште опреме против пожара

У Билећи ће бити оформљено складиште у коме ће бити смјештена опрема за заштиту од пожара и других елементарних непогода, а коју ће по потреби моћи да користе све локалне заједнице источне Херцеговине, рекао је данас у Билећи вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите /РУЦЗ/ Миле Међед.
Билећа - Фото: РТРС
БилећаФото: РТРС

Складиште ће бити у једном дијелу касарне "Билећки борци" у коме ће бити смјештена спасилачка и друга опрема РУЦЗ, али и она која се донира, те ће у сваком тренутку бити на располагању грађанима Херцеговине у случају потребе.

Међед је рекао да ће у свим регијама у Републици Српској бити пронађен адекватан простор за складиштење материјала Цивилне заштите, који ће много допринијети бржем реаговању и заштити.

"У контакту смо са Министарством одбране БиХ и надам се да ћемо већ идуће седмице потписати споразум о привременом кориштењу одређеног дијела касарне у Билећи, чиме ћемо побољшати систем спасавања и заштите", рекао је Међед након састанка са представницима Министарства унутрашњих послова Републиике Српске и руководиоцима служби Цивилне заштите и ватрогасних јединица са подручја Херцеговине.

Ради боље заштите од пожара и брзог реаговања, представници РУЦЗ су са представницима ватрогасне јединице Билећа потписали и Споразум о обуци једног броја деминера који ће се у одређеном тренутку ставити на располагање професионалним ватрогасним јединицама.

Командир ватрогасне јединице Билећа Радомир Радмиловић појаснио је да је ријеч о обуци десет припадника Цивилне заштите - деминера који немају завршен испит за гашење пожара на отвореном.

"Свједоци смо да у љетним мјесецима пожари гутају хектаре шуме на подручју Херцеговине и врло често пријете и стамбеним објектима, тако да ће нам много значити и складиште, али и обука ватрогасаца", истакао је Радмиловић.