latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:31 ⇒ 24/09/2016 | 08:21 | Аутор: РТРС

Лукачева порука Салкићу: Полиција Српске је спремна да брани све грађане (ВИДЕО)

Два дана до референдума, поново је о изјашњавању грађана Републике негативне ставове изнио потпредсједник Српске Рамиз Салкић тврдњом да су Бошњаци у Српској, у посљедње двије деценије дискриминисани. Позвао их је да 25. септембра не изађу на референдум о Дану Републике.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

"На Салкићеве изјаве не треба обраћати много пажње. Грађани треба да разумију његове предизборне потребе и да не реагују на провокације", поручују званичници Српске. 

Као да није било довољно то што је Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске, позвао све грађане да кажу "не" референдуму, већ је и оне задужене за његово спровођење, назвао екстремистима.

"Имам сазнања да ће одређене екстремистичке групе покушати да нас испровоцирају на дан референдума", рекао је Салкић и поручио Бошњацима да на њих не обраћају пажњу.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач каже да је полиција спремна да реагује на било какав вид угрожавања безбједности грађана.

Према његовим сазнањима, пријетње постоје, из појединих радикалних кругова, нарочито вехабијских, који би својим дјеловањем могли да угрозе институције Српске или чак мјеста одређена за референдум.

"Што се тиче Салкићеве изјаве, полиција Српске је спремна да брани све грађане Српске, није битно да ли је ријеч о Србима, Бошњацима, Хрватима или било коме другом", поручио је Лукач.

Ту, међутим, није био крај Салкићевим тврдњама, изреченим у палати Републике. Од надлежних је затражио да у мјестима гдје живе Бошњаци не отварају гласачка мјеста, јер ће то сматрати провокацијом.

"Ми не желимо никако да учествујемо у том референдуму, јер је он противуставан, не желимо га чак ни у нашим насељима. За то би неко требало да заврши у затвору", рекао је Салкић.

На његову изјаву реаговао је Ненад Стевандић, потпредсједник републичког Парламента: "Захвалио бих се Салкићу, јер својим ставовима о рефереднуму о Дану Републике даје кључни допринос српском јединству. Желим му све најбоље и надам се да ће бити задовољан што се у Српској према њему односимо коректно, за разлику од његовог односа према српском народу и Републици Српској".

И СНСД најоштрије осуђује Салкићеве изјаве. Његов позив на неотварање гласачких мјеста у бошњачким насељима, и помињање потенцијалног дјеловања екстремистичких група, представља дизање међунационалних тензија, став је потпредсједника ове странке Марка Видаковића.

"Потпредсједник Салкић је још једном злоупотријебио институцију Предсједника Републике Српске, чије ресурсе користи за изношење увредљивих и нетачних ставова", закључио је Видаковић.