latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:39 | Аутор: СРНА

Сутра "миса задушница" за усташке злочинце у Загребу

У исусовачкој Базилици срца Исусовог у Загребу сутра ће бити одржана "миса задушница" за 35 "хрватских мученика, високих часника, генерала и пуковника Хрватске војске Независне Државе Хрватске", који су у јесен 1945. погубљени као ратни злочинци, јавио је "Антифашистички вјесник".
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид) -
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид)

"Антифашистички вјесник" је објавио на својој "Фејсбук" страници дијелове биографија неких од усташких "часника" за које ће се одржати миса.

Усташки генерал Антун Нардели командовао је усташким снагама у источној Босни, а циљ офанзиве био је сламање народног устанка на подручју Власенице. Забиљежено је да је својим војницима наредио: "Све што хода на двије ноге убијте, а све што хода на четири ноге доведите".

Нардели је касније био један од усташких командира у нападима на Петрову гору, гдје је око 1.800 људи ухваћено и одведено у концентрационе логоре.

Јосип Шолц, Артур Густовић и Мирко Грегорић били су команданти у офанзиви на Козару, у којој је убијено и интернирано више од 50.000 цивила. Генерал Томислав Сертић предводио је експедиције којима је примарни циљ било уништење српског цивилног становништва у Лици.

Генерал Славко Сколибер, командант Првог домобранско-усташког славонског здруга стационираног у Новој Градишки био је један од најодговорнијих за омогућавање неометаног рада логора смрти у Јасеновцу.

Његов задатак био је онемогућити бијег логорашима или покушај ослободилачке акције партизана. Према књизи "На суђењу" 1945. године закључено је да Славко Сколибер сноси једнаку кривицу за спровођење усташког геноцидног плана као и његови идеолошки архитекти Анте Павелић и Миле Будак, пише "Антифашистички вјесник".

"Догађаје као што је усташка задушница у исусовачкој режији морамо престати посматрати као инциденте и прихватити да је ријеч о идеолошко-пропагандним манифестацијама режима под којим живимо", наводи "Антифашистички вјесник".