latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:41 ⇒ 24/09/2016 | 17:12 | Аутор: РТРС

Аналитичари: Путинова подршка референдуму од посебног значаја (ВИДЕО)

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Русији је веома значајна, сагласни су политички аналитичари. Српска је, како оцјењују, добила од Москве подршку за референдум.
Додик и Путин (фото: kremlin.ru) -
Додик и Путин (фото: kremlin.ru)

Да Русија доживљава предсједника Републике Српске Милорада Додика као поузданог партнера, потврдио је и сарадник Института за словенске студије Руске академије наука Георгиј Енгелгард. У изјави за Спутњик истакао је да је Русија заинтересована да Република Српска очува свој статус и утицај у БиХ, јер се на тај начин спречавају непожељни процеси, на примјер, ступање БиХ у НАТО.

Није случајно, ни безначајно, што је руски предсједник у разговору са предсједником Српске рекао да Република Српска има право да се њени грађани изјасне о одређеним питањима, кажу аналитичари.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је неоспорно право грађана на референдум, али да је подршка Путина посебно значајна. 

То што је предсједник Руске Федерације рекао да се нада да ће референдум протећи у најбољем реду, такође, кажу није случајно. То је, сматрају аналитичари, отворена подршка.

Према ријечима политичког аналитичара из Србије Александра Павића, није било потребе ништа да се образлаже, јер како наводи, по изразима лица и Додика и Путина види се да је читав састанак протекао у изузетно пријатељској и позитивној атмосфери.

Путинова подршка кажу улива повјерење и осјећај безбједности у Републици Српској.

Професор Александар Врањеш истиче да је руски предсједник потврдио исправан пут Републике Српске.

Аналитичари су сагласни, да би било тешко и замислити већи и позитивнији сусрет за Републику Српску од овог јуче у Москви.