latinica  ћирилица
23/09/2016 |  19:10 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Галинци: Због своје троје страдале дјеце идемо на референдум! (ВИДЕО)

Марко и Мирјана Галинац, август и септембар 1995. године памтиће по злу док су живи.
Троје дјеце породице Галинац страдало у рату - Фото: РТРС
Троје дјеце породице Галинац страдало у ратуФото: РТРС

У само 15 дана, рат им је однио све троје дјеце, прво Радована, а потом у једном часу његовог брата близанца Раденка и старију сестру Радмилу које је од родитеља отео злочин без казне - НАТО операција бомбардовања српског народа 1995.

Остарјели и болесни данас живе за два унука, Раденкове синове Николу и Стефана. Никоме не суде за своју злу срећу, али очекују да се не суди ни њима, ни светињи за коју су њихова дјеца дала живот - Републици Српској.

Старост и болест ломе храбра срца Марка и Мирјане Галинац, а и страхови од све гласнијих ратних поклича из свега неколико километара удаљеног Сарајева.

Марко Галинац, отац троје погинуле дјеце, каже да је пошао да угаси телевизор, када је чуо шта причају Халиловић и Бакир Изетбеговић.

- Тек се мало смиримо, а они сад хоће опет оружје, хоће рат - с невјерицом се пита Марко.

Његова супруга Мирјана пита коме је требало страдање и ко је то призивао.

Питају се Галинци зашто се за зло узима и суди свему што је српско. Осудише нам и Дан Републике, а суде и нашем праву да га референдумом мирним путем одбранимо, као да нас, каже Марко, на исти начин нису у рат увукли...

Родитељи који су у рату сахранили троје дјеце каже да ће ићи на референдум. Знају Марко и Мирјана да бол не познаје ни вјеру ни нацију, поштују све жртве, али питају се зашто то није јасно онима који изнова повређују њихове ране...

Марко и Мирјана су за живота себи подигли споменике, својој дјеци и Марковом брату Славку, четвртој жртви немилог рата. На црном камену исписано:"Ако је смрт јача од живота, није од љубави и сјећања". Завјет, за све нас!