latinica  ћирилица
23/09/2016 |  19:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Направили смо много доброг посла за Србију

Мислим да смо много доброг посла направили за Србију у САД, поручио је данас премијер Александар Вучић, по завршетку боравка у Њујорку где је говорио на Генералној скупштини Уједињених нација и имао низ билатералних сусрета.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је за Телевизију ПИНК рекао да је српска делегација пријатељски дочекана, да је имао много разговора са државним званичницима и потенцијалним инвеститорима, а да је једна од главних тема била регионална стабилност.

Било је ријечи и о томе шта Србија мора да промијени у правосуђу, до остварења пуног функционисања правне државе, али како је рекао, о томе је можда најмање било ријечи јер те промјене морамо да учинимо, прије свега, због себе.

"Мислим да смо много доброг посла направили за Србију", истакао је Вучић.

За Србију је важно да иде напријед и да позитивни ефекти фискалне консолидације донесу добробит грађанима због чега га, како је рекао, и брине скретање са тих важних животних тема на оне који би да изазову регионалну нестабилност.

Како каже, у Њујорку је имао утисак да његови саговорници први пут схватају озбиљно његову забринутост због растуће регионалне нестабилности.

"Мислили су раније, не моји саговорници овдје, али неки други, да сам помало луд кад говорим о стабилности, а сад виде да нисам био луд и говорио глупости, већ да је то имало смисла", навео је Вучић, додајући да вјерује да је и позив шефа њемачке дипломатије за билатерални сусрет управо због разговора о регионалној стабилности,

"Плашим се да су острашћеним изјавама многи у региону отишли предалеко, да не разумију колико је то опасно", рекао је Вучић.

Оно што га посебно узнемирава, како је навео, је чињеница да и сада док је у Њујорку и док све вријеме трају преговори са ММФ о томе колико ће бити повећане плате, што истовермено неко покушава да нам каже да заборавимо то што је људима важно зато што ћемо имати сукобе.

"Нећемо да ратујемо, не зато што сам плашљив, јер они који ме знају, знају и да се ничега не плашим, али се плашим за будућност нашег народа", истакао је и додао да о томе нећемо ни да размишљамо ни да у томе учествујемо.

Напротив, како је рекао, хоће да се "бије" са ММФ за колико процената ће бити повећане палте и пензије, а да се истоврмеено не угрози фискална стабилност.

Упитан може ли запад нешто да каже у одговору на запаљиве изјаве из региона, Вучић је рекао да није хтио никога да обмањује, али да је видио како је све то намјештено у дијелу наше штампе али и у региону, како би се Срби застрашили.

"Говоре да је Халиловић неважан човјек, а зашто то нико није рекао од страних званичника. То је игра у којој ми треба да прећутимо, а да се Срби застраше", рекао је Вучић, запитавши шта је наш циљ - колико ћемо мртвих и инвалида имати или колико је дјеце којој ћемо омогућити бољу будућост.

Наш избор је, како је рекао, јасан, и сви други то морају да разумију.

"Немојте да сањате да можете да уништите један народ. Крај приче".