latinica  ћирилица
23/09/2016 |  20:48 ⇒ 20:48 | Аутор: Агенције

Јапански премијер затражио помоћ Кубе у случају Сjеверне Кореје

Премијер Јапана Шинзо Абе затражио је од Кубе, блиског савезника Сjеверне Кореје, да помогне у остварењу циља "свијет без нуклеарног оружја", због страха од провокација Пјонгјанга испаљивањем балистичких ракета.
Премијер Јапана Шинзо Абе - Фото: AP
Премијер Јапана Шинзо АбеФото: AP

Шинзо Абе је у говору током другог дана своје званичне посjете Хавани, поручио да је Јапан ријешен да настави напоре за остварење циља "свијет без нуклеарног оружја" уз сарадњу Кубе и остатка међународне заједнице.

Абе је први јапански премијер који је посjетио Кубу, а током јучерашњег састанка са кубанским предсједником Раулом Кастром изјавио је да "Сјеверна Кореја наставља са провокацијама, што повећава опасност за Јапан и цио регион", истовремено указавши и на "пријатељске односе" Пјонгјанга и Хаване.

Абе је у Хавани такође затражио од Кубе "разумијевање и сарадњу" у доношењу резолуције о отмицама Јапанаца ради шпијунаже у корист Пјонгјанга.

Сјеверна Кореја изазвала је 2002. године бурне реакције признањем да је током 1970-тих и 1980-тих година отела 13 Јапанаца ради шпијунаже у корист Пјонгјанга.

Петорици отетих било је дозвољено да се врате у своју земљу, док су остали, према тврдњама Пјонгјанга, мртви, иако Сјеверна Кореја за те тврдње није понудила никакве доказе.

Према наводима јапанских власти, отето је још 800 Јапанаца, многи од њих послије 2000. године.

Абе се током посјете Куби састао и са бившим кубанским лидером, "оцем револуције" Фиделом Кастром, који се са власти повукао 2006. године, и са њим разговарао о "потреби да се појачају напори за искорењивање нуклеарног оружја", јавили су кубански медији.

Јапански премијер истакао је да жели да у односима Хаване и Токија "буде отворена нова страница" у циљу даљег приближавања Кубе и САД, најважнијег савезника Јапана.