latinica  ћирилица
23/09/2016 |  20:55 | Аутор: Блиц

Доктор кошаркашке репрезентације Србије: Теодосић је чист!

Сензационалистичка вијест коју је прва емитовала агенција ТАС, позивајући се на изворе хакерске групе Фенси берс, којом се Милошу Теодосићу ставља на терет да је користио недозвољена средства, класична је обмана јавности!
Милош Теодосић (ФОТО: nbaserbia.com) -
Милош Теодосић (ФОТО: nbaserbia.com)

Драган Радовановић, доктор кошаркашке репрезентације Србије, одговорно тврди да је Милош Теодосић чист и да наведени лијек дексаметазон није споран.

- Дексаметазон је потпуно легалан и никако није допинг! Користи се за сва тешка запаљења, а може и за астму, за укљештење живаца и смањење болова, поготово када треба да се спријече посљедице. Тај лијек се често тражи и није проблем да се за њега добије дозвола, за једнократну или двократну употребу, до три дана. Дексаметазон никако не утиче на спортски перформанс. Дакле, то није недозвољено средство, већ лијек. Он га није користио тајно или у дозама као допинг средство него му га дају љекари по одобрењу у медицинским дозама, за лијечење. Ту нема ништа спорно и то је уобичајен поступак. Жао ми је што легалне процедуре и поступци у лијечењу спортиста користе у сензационалистичке сврхе, а да због тога спортисти могу да имају непријатности у јавности - јасан је доктор Радовановић.

Стигло је и објашњење зашто је Теодосић морао да узима овај лијек.

- Колико знам, Теодосић је у периоду када је користио дексаметазон, имао укљештење вратних нерава, није могао да се покрене и имао је озбиљних проблема. Кад нерв отекне и укљешти се у кичменим отворима, касније су могуће посљедице. Лијек онда мора хитно да се да и од подношења захтјева у року од 24 часа добијете дозволу. ФИБА је без проблема дала ту дозволу. Што би нама попуштали? Теодосић је контролисан и на ОИ у Рију и на припремама. Колико пратим читаву причу руских хакера, они досад нису нашли документ да је неко био позитиван, они су некако дошли у посјед документације у којима се тражи терапијско изузеће. Дакле, формулари су легални, а у јавности се из неког разлога представљају сензационалистички и нетачно - наглашава доктор Радовановић.