latinica  ћирилица
23/09/2016 |  21:11 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Вашингтон: Ардит Феризи осуђен на 20 година затвора

Косовски Албанац Ардит Феризи, који је помогао ИД слањем украдених личних података више од 1.000 државних и војних службеника САД, осуђен је данас на 20 година затвора.
Ардит Феризи (фото:motherboard.vice.com) -
Ардит Феризи (фото:motherboard.vice.com)

Америчко Министарство правосуђа саопштило је да је Феризи, који је познат по свом хакерском надимку "Th3dir3ctorU" осуђен пред савезним судом у Вирџинији.

- Ово је први пут да смо били суочени са стварном и опасном пријетњом по националну безбједност у сајбер простору што је била комбинација тероризма и хакерства - каже званичник Службе за националну безбједност Џон Карлин.

Он је истакао да је овај случај позив за буђење не само безбједносних службеника, већ и људи у приватној индустрији.

Малезијска полиција ухапсила је Феризија у септембру прошле године на име привременог америчког налога за хапшење. Осумњичени је испоручен у САД ради кривичног гоњења.

Тзв. терористички хакер је у јуну пред америчких судом признао кривицу за улогу у циљаном хакерском упаду ИД. Он је признао да је украдене податке дао члану ИД који је документе објавио на твитеру.

У документима су била имена, адресе електронске поште, шифре, локације и бројеви телефона око 1.300 војних и државних службеника.