latinica  ћирилица
23/09/2016 |  21:35 | Аутор: РТС

Вучић: Надам се да ћемо у Бечу чути неко рјешење за мигрантску кризу

Двије године чекамо рјешење за мигрантску кризу, а кроз нашу земљу је готово милион људи прошло, каже премијер Србије и истиче да у УН нису чули никакво рјешење. Коментаришући разговоре са америчким званичницима у Њујорку, Вучић је рекао да су САД спремне да уложе много напора како би помогле Србији у очувању стабилности.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

 Премијер Александар Вучић завршава посету Њујорку, након које путује у Беч гдје ће учествовати на скупу о мигрантима.

У Њујорку су, каже, сви за “мир у свијету”, али то, додао је, није такмичење за мис свијета. “"Сви ми желимо мир у свијету, али гдје су механизми, гдје су рјешења? Нема их"”, рекао је премијер.

Вучић истиче да је у Србији тренутно између 6.000 и 7.000 људи.

"Двије године чекамо рјешење за мигрантску кризу, кроз нашу земљу је готово милион људи прошло. Чекамо све вријеме, дајте да знамо шта је коначни циљ, који нам је задатак, рјешење – још га нисмо добили. Летим за Беч и надам се да ћемо тамо нешто чути, бар што се Европе тиче", рекао је Вучић.

Премијер се осврнуо на сусрете које је у САД имао са највишим званичницима.

"Разговарали смо о свим виталним питањима, проблемима, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином. Када је у питању регион, прије свега смо говорили о стању у БиХ. Разговарали смо о реформама које морамо да предузмемо и владавини права и свему другом", рекао је Вучић новинарима.

Најважније је, каже, да се сачува стабилност не само у Србији него и у региону.

"САД су спремне да уложе много напора како би нам помогле у очувању стабилности", рекао је Вучић.

Премијер се поново осврнуо и на пријетећу изјаву бившег ратног команданта у БиХ Сефера Халиловића, који је запријетио нестанком Републике Српске ако референдум о Дану Републике у РС буде спроведен.

Вучић је поновио да су му многи саговорници из свијета, али и представници медија из земље, рекли да је Халиловић неважан.

"Била је наметнута формула из појединих амбасада и центара политичке моћи да је Халиловић неважан. Ја сам питао зашто нико не реагује? И боље да није било реакције од оне каква је била. Значи да смо били у праву и да није то неко сам за себе мислио, већ да има много оних који тако мисле", рекао је премијер.