latinica  ћирилица
23/09/2016 |  22:19 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

Шулц: Што прије покренути члан 50 Лисабонског уговора

Британија треба да изађе из ЕУ прије наредних избора за Европски парламент 2019. године, али све указује на то да је Лондон неодлучан у начину како да настави даље, рекао је данас предсједник Европског парламента Мартин Шулц.
Мартин Шулц - Фото: АП
Мартин ШулцФото: АП

"Позивам британског премијера Терезу Меј да што је прије могуће објави излазак Британије из ЕУ. Уколико се члан 50 прекасно активира, ризикујемо да се суочимо са европским изборима у Британији, односно исте године када и излазе из блока", каже Шулц.

Он истиче да ће то бити веома тешко објаснити британским и европским држављанима.

Избори за Европски парламент одржавају се у мају или јуну 2019. године.

Мејова је раније изјавила да не намјерава да покреће Члан 50 Лисабонског уговора прије краја године. Шеф британске дипломатије Борис Џонсон и остали званичници сугерисали су да би то могло да се деси почетком године.

"Искрено, одлазим из Лондона са осјећајем да је Влада неодлучна о томе како и када треба покренути члан 50", каже Шулц у говору у "Лондонској школи економије".

Он је нагласио да је апсолутно јасно да је цјелокупан процес огроман. Он је референдум о изласку Британије из ЕУ назвао катастрофом како за Брисел тако и за Лондон.