latinica  ћирилица
24/09/2016 |  08:00 | Аутор: Б92

Гулен: Ако Вашингтон одобри, идем у Турску

Имам Фетулах Гулен каже да је спреман да се врати у Турску уколико Вашингтон одобри тај захтјев Анкаре.

"Ако САД кажу - да, онда ћу ићи, нема проблема. Онда ћу преостале дане провести мучен од владе и пред Бога ћу као чист човјек", рекао је Гулен у интервјуу за њемачку ТВ станицу ЗДФ.

Гулена турске власти терете да стоји иза покушаја пуча у јулу и траже његово изручење од САД. Он живи у егзилу у Пенсилванији и демантују да је умјешан у покушај пуча.

Он инсистира на међународној истрази оптужби да је умјешан у организацију пуча, а за ЗДФ каже да је спреман да у оквиру једне такве истраге одговара на питања, преноси АФП.

Гулен такође каже да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган користи неуспјели пуч да би себе представио као националног хероја.

Гулен, који демантује да је умјешан у покушај пуча, у интервјуу за италијанску "Стампу" каже да су европски лидери учинили мало и да нису довољно критиковали Ердогана због хапшења десетине хиљада људи у војсци, судству, међу новинарима, умјетницима и суспензије њих готово 100.000.

"Спољни притисак избјеглица, ширење радикалних група, прогон десетина хиљада људи, Ердоганово самопредстваљање као националног хероја, треба да подстакне европске лидере да предузму ефикасне кораке да зауставе кораке владе у правцу ауторитаризма", каже Гулен, преноси Ројтерс, не прецизирајући на какве тачно кораке мисли.

Према његовим ријечима, јачање демократије, владавина закона и поштовање људских права су главни предуслови да би се изашло на крај са мигрантском кризом и Исламском државом на дужи рок.

"Уколико се то не деси, Европа ризикује да се суочи са још већим проблемом, катастрофом", сматра Гулен.