latinica  ћирилица
24/09/2016 |  11:44 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Министарка Голић у Универзитетском граду (ВИДЕО)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посјетила је данас заштићено подручје за управљање ресурсима "Универзитетски град" и уручила представницима Универзитета у Бањалуци донирану опрему за раздвајање отпада.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

За пластику, стакло, метал и комунални отпад - 16 динираних контејнера и 24 канте за раздвајање отпада од данас су дио Универзитетског града. Ако студенти буду прописно одлагали смеће у означене контејнере очуваће здраву околину, а од откупа имати и новчану накнаду – поручено је данас из Кампуса.

"Студенти ће од сада, не само раздвајати и рециклирати отпад, већ и подизати властиту свијест о важности очувања животне средине", истакао је Зоран Граховац, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

План је да до 2015. цијела Српска буде покривена овом специјализованом комуналном опремом.

“Овим показујемо како би сваки град у Републици Српској и свака општина, бар уже језгро, а касније и шире, могао  бити уређен и отпад одлагати на прописана мјеста”, рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Народни посланик Игор Радојичић истакао је да је циљ да Бањалука у наредних осам година буде потпуно покривена са пројектима раздвајања отпада, што би истовремено донијело чистоћу и економске ефекте"

Фонд за заштиту животне средине,у складу са одлуком Владе Српске и Универзитета у Бањалуци, финансираће овај пројекат заједно са фирмом "Еуро бета" , која је донирала 10.000 марака и уједно ће бити оператер система управљања отпадом.