latinica  ћирилица
24/09/2016 |  12:24 | Аутор: СРНА

"Србија неће донијети закон којим ће себе оптужити за ратне злочине"

Министар за рад Србије Александар Вулин изјавио је данас да Србија неће донијети закон којим ће себе оптужити за ратне злочине, за које је нису оптужили ни међународни, ни домаћи судови и указао да се ратна одштета и одговорност за ратне злочине утврђују у судовима, а не законима.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

"Србија неће бити земља која ће самој себи доносити законе да би потврдила нешто што не само шо није истина, него што ниједан суд није ни на који начин утврдио", рекао је Вулин новинарима поводом писма комесара Савјета Европе Нилса Муижниекса у којем је позвао на обезбјеђивање адекватне одштете свим жртвама ратних злочина, у складу са међународним стандардима, те на даљи конструктиван дијалог о томе.

Он је подсјетио да је Србија земља у којој важе судске одлуке, у којој се ратне одштетесе утврђују на основу пресуда за ратне злочине, а да то раде судови, а не министарства, Скупштина или закони.

Коментаришући примједбу да нису узети у обзир приједлози цивилног друштва, Вулин је рекао да у Србији, када је ријеч о законима, посљедњу ријеч још имају посланици Скупштине Србије, као највиши законодавни облик власти у земљи.

"Док год постоји вишепартијски систем, у овој земљи одлучиваће посланици Скупштине Србије, а невладине организације ће саветовати, предлагати, давати идеје, али ми нисмо у обавези да сваку идеју и савет прихватимо, не без Народне скупштине", рекао је Вулин.