latinica  ћирилица
24/09/2016 |  12:58 | Аутор: СРНА

Нафташи оштетили ФБиХ за два милиона КМ?

Од око 600 привредних субјеката који се у Федерацији БиХ баве нафтном дјелатношћу, само њих 35 доставило је прошле године податке федералној Пореској управи и "Оператору - Терминали ФБиХ" о уплаћеним накнадама на нафту, због чега је Федерација оштећена за око два милиона КМ.

Директор ОТФ Џемал Башић каже да је све већи број нафтних компанија које су, иако законски обавезне да издвајају фенинг по литру продатог горива за ОТФ, те 10 фенинга по литру за изградњу ауто-путева, све више склоне преварама и избјегавању уплате ових средстава.

"Овдје је директно оштећен ОТФ, јер је ријеч о средставима за стварање нафтних резерви, али и наших улагања у обнову Терминала. Оштећено је и предузеће `Ауто-цесте ФБиХ`, јер се овај новац издваја за наставак изградње коридора `Пет це`", рекао је Башић за "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, о свему је упозната федерална иснпекција.

Башић истиче да је ове године чак 350 фирми које се баве продајом горива требало да достави податке о тонама продате нафте.

"Највећи проблем нам стварају интерне бензинске пумпе великих фирми, а њих је око 120. Тражимо да инспектори наплате ова средства, а о проблему смо упознали и Пореску управу ФБиХ", навео је Башић.

Предсједник Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата Миленко Бошковић каже да, ако нису достављени подаци, то не мора значити и да нису уплаћена тражена стредства.

Он сматра да је овдје ријеч о непоштивању обавезе слања извјешатаја и праћења приликом давања рачуна.