latinica  ћирилица
24/09/2016 |  15:25 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Све спремно за референдум (ВИДЕО)

Мање од 12 часова остало је до првог постдејтонског референдума. Све техничке припреме за његово одржавање су завршене. Републичка комисија за одржавање референдума о Дану Републике спремна је за изјашњавање, на којем право гласа има 1.219.399 грађана. Све информације грађанима Републике Српске биће саопштаване из Народне скупштине.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Сати нас дијеле од историјског референдума. Предсједник Републике позвао је све грађане да у миру и толеранцији изађу на референдум. Уз поштовање воље других народа Додик је поновио да је референдум реакција на акцију оних који су жељели да мијењају историјску чињеницу.

"Кључно питање је излазак. Позивам људе да изађу у миру, толеранцији у једној радости. Јер, РС први пут излази на референдум. Сама та чињеница говори да је то важан догађај за нас“, рекао је Додик.

О важном догађају разговарано је и у Москви на састанку двојице предсједника. Предсједник Додик информисао је Путина о политичкој ситуацији у земљи и одлукама Уставног суда БиХ, који нам је прво укинуо грб, заставу и химну, а онда уз гласове страних судија покушао да мијења историјску чињеницу.

"Путин је то све слушао и на крају рекао: `Ви имате право на референдум. Народ има право. Међународна заједница нема шта да ради на унутрашњем питању. Срећно вам било. То је све. Не желим да буде некаквих спекулација“.

Додик је поновио да стоји иза референдума и да је добио подршку свих српских посланика у Народној скупштини. Подсјетио је да одлука о одржавању референдума није донесена на брзину и да су власти у Сарајеву имале рок од четири мјесеца за усвајање Закона о Уставном суду. Запитао је какав је то суд који ради без властитог закона.

"Рекли смо ако то не буде, ићи ћемо у референдум. Нико овдје није радио методама гериле. Кога они мисле да прогањају и санкционишу -читав један народ?  Нека ухапсе референдум. Шта би друго могли да ухапсе“.

То што ће више од милион и 200 хиљада грађана Републике Српске сутра моћи да се изјасни заслуге су, првенствено, Републичке комисије за спровођење референдума. На све препреке одговарали су ентузијазмом и знањем. За мање од два мјесеца Република Српска добила је свој централни гласачки списак. Дан уочи референдума предсједник комисије, Синиша Каран,  грађанима је поручио:

"Позивам све грађане, небитно ком конститутивном народу припадају, да изађу и да се на референдуму изјасне како год они желе. Потпуно слободно“.

Само два часа након отварања гласачких мјеста, дакле у 9 часова ујутро, Републичка комисија за спровођење референдума одржаће прву конференцију за новинаре у Народној скупштини гдје ће грађане информисати о првим резулататима излазности.

Информације ће саопштавати током дана на свака два часа. У току ноћи требало би да буду познати и први незванични резултати референдума. Званичници Републике Српске позвали су грађане да масовно изађу на биралишта и достојанствено одлуче да ли желе да 9. јануар и даље славе као рођендан Републике.

Република Српска сутра ће бити у центру пажње домаћих и свјетских медија. Потврђује то и податак да се за праћење референдума акредитовало 250 новинарских екипа из земље и иностранства. Сви ће имати прилику да се увјере да Република Српска поштује друге и другачије, али исто тако, тражи да буде поштована и уважена.

За добродошлицу и велики дан, сви градски тргови широм Републике Српске украшени су српским тробојкама.