latinica  ћирилица
24/09/2016 |  16:19 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Начелник И. Сарајева трвди да општина не продаје земљу Арапима (ВИДЕО)

Вијест која је узнемирила грађане Источног Новог Сарајева, а коју су објавили поједини медији је да локална власт, с начелником ове општине Љубишом Ћосићем на челу, продаје некретнине лицима са Блиског Истока. Ћосић за нашу телевизију каже да је ријеч о предизборној кампањи опозиционог СДС-а.

Начелник Ћосић је категоричан - општина не продаје земљу Арапима.

"Ни педаљ земље општине Источно Ново Сарајеву није у рукама арапских инвеститора", каже начелник ове општине Љубиша Ћосић. Угоститељско-туристички објекат фирме "Саниленд" саграђен је, каже, на приватној бошњачкој земљи и општинској Источног Старог Града и у коме је запослено 30-так људи из Источног Новог Сарајева.

Ћосић тврди да су арапски инвеститори нудили баснословну своту за општинску земљу на локалитету Тврдимићи на Требевићу.

"Ја сам то аутоматски одбио. Ми смо на том локалитету изградили ловачки дом и намјеравамо да правимо један туристички комплекс који ће бити отоворен за све и остати увијек у власништву општине И. Н. Сарајево“, каже Ћосић.

За разлику од Источног Новог Сарајева локална власт у Источном Старом Граду може да се похвали да успјешно распродаје стотине хектара општинске земље. Ради то према закону, али далеко од очију јавности и грађана. Од јануара 2014. до априла 2016. године продали су 303. 738 м2 или 303 дунума општинског земљишта на Хреши, Довлићима,Требевићу и Златишту. Начелник ове општине Бојо Гашановић из СДС-а, раније је одбио да говори за нашу телевизију.

ГАШАНОВИЋ: "Ја ћу да радим свој, а Ви свој посао. ОДГОВОР: "Ми то и радимо господине Гашановићу". Дакле, нећете да разговарате о продаји земље која неријетко заврши у власнисштву арапских држављњана? ГАШАНОВИЋ: "Не".

Борачка удружења кажу да немају информације о најезди Арапа у Источно Ново Сарајево. Тврде да општинска управа с Ћосићем на челу не продаје земљу и поручују да нико нема право да продаје српске ровове.

Представници борачких удружења подсјећају да су становници ове општине, махом сарајевски Срби који су страдали у рату и након Дејтона, напустили вјековна огњишта у граду на Миљацки. Кажу да је очекивано да становници страхују од најезде блискоисточних инвеститора, али поручују да нико нема право да у предизборне сврхе злоупотребљава емоције становника Источног Новог Сарајева. 

Нико нема право да манипулише емоцијама сарајевских Срба, који и данас трагају за тијелима својих најмилијих и који су протјерани са вјековних огњишта, поручују из удружења несталих.

И грађани су затечени. Неки о томе нису ни чули, док други не вјерују да општина продаје земљу Арапима.

Начелник Источног Новог Сарајева поручује да ће тужити медије који су објавили вијест да он и општинска управа доводе арапске инвеститоре у Источно Ново Сарајево.

Уколико Арапи из Сарајева, које је лако препознати по специфичном одјевању и пређу ентитетску линију и шетају улицама Источног Новог Сарајева, не крше никакав закон, каже Ћосић. Српска је република која слободу кретања не доводи у питање.