latinica  ћирилица
24/09/2016 |  17:48 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Како и гдје гласати? (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова подигло је ниво безбједности у Српској због информација да би поједини радикални кругови могли угрозити институције Српске или мјеста одређена за гласање на референдуму о Дану Републике, који ће бити одржан сутра.
Референдум - Фото: Screenshot
РеферендумФото: Screenshot

Право на изјашњавање има милион и 219 хиљада 399 грађана. Широм Српске све је спремно за сутрашњи референдум. Како и гдје гласати?

На гласачко мјесто понесите личну карту, пасош или возачку дозволу. Гласачка мјеста биће отворена од 7 до 19 часова, а у истом периоду биће отворене и локације за издавање личних докумената МУП-а Српске. На референдуму можете да се изјасните на мјестима на којима иначе гласате на изборима. Ако нисте сигурни на којој локацији - на СМС број 065 12 44 пошаљите свој јединствени матични број.

Ако се сутра нађете у општини ван свог пребивалишта, можете да се изјасните на било ком гласачком мјесту - путем непотврђених листића. Обезбијеђено је и 60 мобилних тимова за грађане који не буду у могућности да дођу на гласачко мјесто.

Држављани РС који живе у Дистрикту Брчко, моћи ће да се изјасне у Лончарима и Доњој Буковици. У овим мјесним заједницама у Доњем Жабару и Бијељини смјештеним уз Брчко, биће по четири гласачка мјеста, а до њих је организован и превоз. На свим путевима у Републици Српској, због одржавања референдума о Дану Републике, вечерас од поноћи до сутра у поноћ забрањен је саобраћај за теретна возила чија је маса већа од 3,5 тоне.

Гласање ће бити организовано и у пет представништава РС у иностранству: Србији, Њемачкој, Аустрији, Русији и Белгији.