latinica  ћирилица
24/09/2016 |  20:45 | Аутор: СРНА

Беч: Спријечити нови прилив миграната

Европске државе које су се прошле године нашле на рути којом је стигло више од милион миграната данас су се сагласиле да ће више пажње усмјерити на лакше начине за спречавање новог прилива него на нека тежа питања око којих је ЕУ подијељена.
Беч - Фото: Novosti.rs
БечФото: Novosti.rs

У Бечу је данас одржан самит држава дуж балканске руте у нади да ће тиме бити извршен притисак на чланице ЕУ да брже реагују на мигрантску кризу која је изазвала дубоке подјеле у блоку и превирања у националној политици.

"Пажњу смо усмјерили на то гдје може нешто постићи и брже спровести у дјело", нагласио је аустријски канцелар Кристијан Керн на конференцији за новинаре послије састанка у Бечу.

Аустрија и њени балкански сусједи изазвали су негодовање Атине када су у фебруару заједнички увели блокаде граница и тиме затворили руту, након чега је више хиљада миграната остало блокирано на грчкој територији и нарушени су позиви Њемачке за јединствену акцију ЕУ.

Тензије са Њемачком и Грчком од тада су спласнуле, дијелом и због договора између ЕУ и Турске којим је успорен прилив миграната у Грчку. Данашњим разговорима у Бечу присуствовали су канцелар Ангела Меркел и грчки премијер Алексис Ципрас.

"Заједнички рад на пуном спровођењу договора са Турском, укључујући спорно питање безвизног режима за Турске, био је један од три главна циља која смо усагласили на данашњем састанку. У остале спада обезбјеђење додатног особља Агенцији ЕУ за безбједност граница `Фронтекс`, почев од тога да чланице треба да испуне већ преузете обавезе, што се још није десило", каже Керн.