latinica  ћирилица
24/09/2016 |  21:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео 50. Битеф

Отварањем изложби обједнињених називом "Небо над Битефом", вечерас је почео 50. јубиларни Битеф фестивал, који ће под слоганом "На леђима махнитог бика" до 2. октобра, са 12 представа и богатим пратећим програмом, бити епицентар позоришне умјетности и културе.
50. Битеф - Фото: ТАНЈУГ
50. БитефФото: ТАНЈУГ

У процесији Битефовом звјезданом стазом, пратећи плаве битефовске звијезде исцртане по троторару, многоброји љубитељи позоришта и поштоваоци фестивала прошетали су од РТС-а, до Атељеа 212, галерије "New Moment" и Битеф театра гдје су постављење изложбе посвећене историјату манифестације, а ритам кретању давали су мегафонима умјетнички директор Битефа Иван Меденица и драматург и редитељ Јелена Богавац.

Кроз фото, видео и аудио форме приказана је спектакуларна полувековна историја Битефа, која чини и мапира савремену позоришну историју свијета, али и и савремену културну историју града Београда.

Програм је почео изложбом у РТС-у која приказује на који је начин РТС пратио и помагао Битеф од његовог оснивања.

Главни уредник културно-умјетничког програма РТС Небојша Брадић истакао је да је Битеф једна од најчвршћих грађевина српске културе, да је градио репутацију Београда и земље.

Од зграде РТС-а, шетња се наставила ка Атељеу 212, позоришту у оквиру кога је Битеф основан и које је организовало његових првих 20 издања.

Битеф ће свечано бити отворен сутра у Народном позоришту када ће Плесно позориште "Тао" из Пекинга, послије тријумфалних наступа у Лондону, Паризу, Берлину и другим светским метрополама, и у Београду извести представу "6&7".

У сали Народног позоришта публику ће поздравити многе звијезде Битефа које су обиљежиле његових 50 година: Ала Демидова, Мајкл Ковени, Наталија Вагапова, Жорж Бани, Еимунтас Никрошијус, Томас Остермајер, као и регионални гости, Душан Јовановић, Харис Пашовић, Борут Шепаровић и многи други.

Трећег дана фестивала, у Југословенском драмском позоришту, биће свечано отворен 28. Конгрес Међународног удружења позоришних критичара (ИАТЦ-АИЦТ) под покровитељством Града Београда.

Конгрес ће отворити Жорж Бани и Маргарет Соренсон, а на њему ће се окупити више од стотину позоришних критичара из чак 40 земаља свијета.