latinica  ћирилица
26/09/2016 |  07:57 | Аутор: Б92

Мугабе: Напустићемо УН, Руси и Кинези нас подржавају

Предсједник Зимбабвеа Роберт Мугабе изјавио је да би афричке земље могле да изађу из УН уколико Савјет безбједности хитно не буде реформисан.

Мугабе очекује проширење Савjета безбjедности пријемом представника држава афричког континента, упозоривши да ће у противном бити створена још једна организација као противтежа постојећој.

Мугабе је набројао земље које ће, према његовом мишљењу, ући у нову унију заједно са афричким, пренио је Спутњик.

То су, како је навео, Русија, Кина и Индија, као и друге државе које се не слажу са политиком доминантног Запада у Савјету безбједности.

“Не заузимају све сталне чланице Савјета безбједности чврст став. То раде Велика Британија, Француска и Америка. Ако оне буду упорне, нека се не жале када створимо нашу сопствену организацију. Намјеравамо то да учинимо сљедећег септембра, на сљедећој Генералној скупштини УН“, рекао је Мугабе.

Он је истакао да су афрички лидери након Генералне скупштине већ разговарали о могућности изласка из УН, ако њихов захтјев не буде реализован.

“Русија и Кина нас подржавају, а САД се противе“, изјавио је предсједник Зимбабвеа.

Он сматра да западни лидери не узимају у обзир мишљење афричких земаља и зато у случају неспроводења реформе, Уједињене нације ризикују да остану без читавог низа држава.