latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Основан савез за одбрану земаља централне Европе

Лидери средњеевропских земаља основали су савез за одбрану својих држава и свог начина живота, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан поводом недавног самита о избјегличкој кризи у Бечу.
Виктор Орбан - Фото: ТАНЈУГ
Виктор ОрбанФото: ТАНЈУГ

Лидери средњеевропских земаља, како је рекао у интервјуу за мађарски радио, "одлучни су да не упадну у замку неколико других европских земаља, које се можда неће ни препознати за неколико година".

Орбан сматра да је направљен напредак по питању миграција, преноси МТИ.

Западна балканска рута, навео је он, сада је боље одбрањена захваљујући споразуму који је ЕУ постигла са Турском, и "много одлучнијој акцији" западнобалканских земаља.

Он је, међутим, указао на то да и даље постоје изазови као што је очекивани поновни "прилив миграната" у јесен, преко Италије до Западног Балкана.

Мађарски премијер истиче да западни Европљани сада говоре оно што мисле о миграцији, због чега је полтичким лидерима све теже да их игноришу.

"Европљани су подигли свој глас и многи се сада усуђују да говоре. Након 40 година комунизма, навикли смо се на идеју да је слобода говора могућа једино западно од нас", рекао је Орбан.

Он је додао да су се људи на Западу навикли да вјерују својим лидерима да ће ријешити проблеме, "чак и кад њихове одлуке дјелују чудно".

"Људи сада говоре да проблеми постоје, а да рјешења нису добра. Проблеми су све већи и захватили су приватне животе људи, јер је јавна сигурност угрожена", додао је Орбан.

Западни Европљани, нагласио је мађарски премијер, сада схватају да смију да кажу шта мисле и да их политичари не могу да приуште да занемаре њихово мишљење.

"Елите не могу држати очи и уши затворене о питању од основне важности", оцијенио је Орбан.

Према његовим ријечима, Мађари су унапријед препознали проблеме, али их је западна Европа игнорисала.

"Сада је јасно да смо били у праву", рекао је Орбан оцјенивши да су се они који су "нападали" Мађарску претходне године заправо плашили њеног "начина размишљања", али је сада јасно да је тај начин мишљења био оправдан.