latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:28 ⇒ 08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Доскоцил: На Самиту било резултата

Министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил негира тврдње да Самит о избегличкој кризи, на којем је у суботу у Бечу учествовало десет премијера земаља дуж балканске руте и Њемачке, није донио резултате, истакавши да постоји успјех у вези двије теме.
Доскоцил - Самит (фото:AP/Ronald Zak) -
Доскоцил - Самит (фото:AP/Ronald Zak)

Он је, гостујући у емисији “У центру“ аустријске државне телевизије ОРФ, пренио као успјехе да је балканска рута затворена и да је фокус сада на заштити спољне границе, на цивилном, војном и полицијском нивоу.

Према његовим ријечима, веома је важно укључити земље Вишеград групе у рјешење проблема избјегличке кризе, а посебно када је ријеч о расподјели терета миграната.

Заштита спољне границе ЕУ, како је додао, предата је Фронтексу, а од хот спотова и враћања избјеглица превише очекивано.

Фронтекс, према Доскоцилу, је преоптерећен, те је неопходно да се успоставе јасне структуре за заштиту спољне границе.

Када је ријеч о споразуму ЕУ и Турске Доскоцил сматра да је то, средњерочно исправан пут, али дугорочно Европа не смије бити зависна од Анкаре.

Модел који постоји са Турском, према његовим речима, требало би успоставити и са Африком.

Доскоцил сматра да би требало успоставити центре за рјешавање молбе за азил изван Европе.

Посланица италијанске Демократске партије (ПД) Лаура Гаравини затражила је европску солидарност.

Европа је прије три године гледала у страну и оставила на цједилу Италију и Грчку, критиковала је она додајући да рјешење овог проблема није национално питање.

Границе на мору није лако обезбјеђивати, нагласила је Гаравини додајући да је донијета одлука о европској обалској стражи, али она још не постоји.

Рихард Сулик, посланик у Европском парламенту и лидер опозиције у словачкој скупштини оцијенио је да би расподјела избјеглица у Европи представљала позив кријумчарима.

Захтјеви за азил требало би разматрати изван ЕУ, предложио је он.