latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:35 ⇒ 09:45 | Аутор: Агенције

Обиљежавање 156 година од смрти кнеза Милошšа Обреновића

У Саборној цркви у Београду данас ће бити обиљежена 156.годишњица смрти кнеза Милоша Обреновића.
Кнез Милош Обреновић (фото:srpskoblago.rs) -
Кнез Милош Обреновић (фото:srpskoblago.rs)

Церемонија, коју ће предводити помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, обухвата вјерски обред, полагање вијенаца и одавање почасти.

Вијенце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења и грађани опредијељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, наводи се у саопштењу Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, који организује комеморативну свечаност.

Кнез Милош Обреновић, који је владао од 1815. до 1839. и од 1858. до 1860. године, био је један од најзначајнијих нововјековних српских владара, подсјећа се у саопштењу.

За предводника Другог српског устанка изабран је на Цвијети, 23. априла 1815. године, у Такову код Горњег Милановца.

Владавине кнеза Милоша Великог обиљежило је постепено успостављање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског Царства, као и завођење личне власти и сукоби са политичким противницима. Био је велики противник доношења устава који би ограничио његову до тада апсолутну власт у Србији.

Након што је 1835. године усвојен Сретењски устав, унутрашњеполитичка криза у Србији почела је да се захуктава да би кулминирала 1838. године проглашсењем такозваног Турског устава и абдикацијом кнеза Милоша сљедеће године.

Након свргавања кнеза Александра (Карађорђевића), кнез Милош се по други пут нашао на српском престолу, односно од 1858. до смрти 26. септембра 1860. године.