latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:46 | Аутор: БЕТА

Нови круг гласања за генералног секретара УН

Представници земаља чланица Савјета безбједности УН данас ће поново гласати о кандидатима за новог генералног секретара УН, међу којима је и бивши шеф дипломатије Србије Вук Јеремић.
Вук Јеремић - Фото: ТАНЈУГ
Вук ЈеремићФото: ТАНЈУГ

То је пети круг изјашњавања и посљедњи у коме се не зна како су гласале сталне чланице Савјета с правом вета.

Послије четвртог круга изјашњавања 9. септембра бивши португалски премијер и високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш задржао је вођство, други је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, а трећи Вук Јеремић.

Пета рунда гласања биће одржана након генералне дебате у Генералној скупштини УН која је у протеклој седмици окупила лидере више од 140 земаља, што је била прилика и за лобирање о кандидатима за насљедника Бан Ки Муна.

Уочи изјашњавања УН су објавиле неформалну, илустративну табелу на којој су сабрани гласови које је у четири досадашња круга изјашњавања освојио сваки од кандидата. На тој листи Гутереш је први са највише (46) позитивних и најмање негативних (7) гласова, Јеремић је други (33 и 18), а Лајчак трећи (28 и 18).

Савјет безбједности би пред Генералну скупштину УН требало да изађе са једним кандидатом, али ако не буду могли да се усагласе, пред 193 чланице на Генералној скупштини изаћи ће више кандидата.

Први човјек светске организације, по правилу географске ротације које је до сада увек поштовано, требало би да буде изабран из групе источноевропских земаља.