latinica  ћирилица
26/09/2016 |  09:42 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

СИПА ухапсила три члана нарко мафије у Новом Граду

По налогу Тужилаштва БиХ, на подручју Новог Града у току је акција против нарко мафије током које су ухапшена три лица.

Како је саопштено, у акцији учествује више десетина полицијских радника СИПА-е, лишене су слободе три особе међу којима и осумњичени организатор и један од носилаца нарко криминала у БиХ.

Ухапшени су: Јасмин Селимагић (рођен 1987. године у Приједору, настањен у Новом Граду), Анђелко Новаковић (рођен 1985. године у Крупи, настањен у Новом Граду) и Ганија Курти (рођен 1969. године у Никшићу, држављанин Црне Горе, налази се под надзором Службе за послове са странцима БиХ).

Паралелно са хапшењима, претресени су објекти и возила које осумњичени користе, на подручју Новог Града.

Тужилаштво БиХ је у сарадњи са СИПА-ом и партнерским агенцијама из Црне Горе, провело детаљну истрагу, током које су прикупљени докази, да су наведени осумњичени судионици међународног кријумчарења великих количина опојне дроге "марихуана" и "сканк", са подручја Црне Горе у БиХ, која се даље дистрибуирала на илегалном нарко тржишту у сјеверозападном дијелу БиХ.

Истрагом је утврђено да је осумњичени Ганија Курти, који се налазио на издржавању казне у КПЗ Зеница, из затвора путем контаката у Црној Гори и БиХ, координисао кријумчарење опојне дроге у БиХ. Ради се о особи која је раније протјерана из БиХ, и која је користећи фалсификоване документе, поново илегално ушао у БиХ, гдје је ухапшен.

Досадашњом истрагом утврђено је да су осумњичени у више наврата кријумчарили количине од више килограма ове опојне дроге, а осумњичени Селимагић, често је ради надгледања опојне дроге и њеног транспорта, боравио у Црној Гори.

Овом акцијом задат је одлучан ударац структурама нарко криминала које дјелују у сјеверозападном дијелу БиХ, а чији су конзументи опојних дрога углавном младе особе из Новог Града и околних мјеста, наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Након извршених претреса, осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу, који ће након њиховог испитивања, донијети одлуку о даљим активностима.