latinica  ћирилица
26/09/2016 |  09:44 | Аутор: СРНА

Подршка Рахоју на регионалном гласању у Шпанији

Конзервативна Народна странка вршиоца дужности премијера Шпаније Маријана Рахоја остварила је добар резултат на регионалним избоирма у Баскији и Галицији, док су опозициони социјалисти прошли лоше.
Маријано Рахој - Фото: AP
Маријано РахојФото: AP

У Галицији је Народна странка са 41 мандатом освојила већину у регионалном парламенту од 75 посланика, док је Баскијска националистика странка добила 29. Ова партија је освојила највише мандата у Баскији.

Социјалисти су изгубили мандате у оба региона. Због оваквог резултата, социјалисти би могли да буду уздржани на парламентарном гласању које би Рахоју могло да омогући формирање мањинске владе на челу са Народном странком.

Ова странка се нада да ће добар резултат у Галицији, Рахојевом родном крају, показати да његова партија и даље има значајну подршку, упркос корупционашким скандалима.

Рахој има подршку 170 посланика у шпанском парламенту који чини 350 посланика, а од тога је 137 из његове странке. И даље му недостаје шест мандата да би имао већину довољну за формирање владе.

Баскијски националисти имају пет мадата у националном парламенту и, уз њихову подршку, Рахоју би недостајао још само један глас.

Аналитичари оцјењују да је, послије дорих резултата у Галицији и Баскији, мало вјероватно да ће та странка подржати Рахоја.