latinica  ћирилица
26/09/2016 |  11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Џонсон у првој посјети Турској послије анти-турске кампање

Британски министар спољних послова Борис Џонсон почео је данас посјету Турској, неколико мјесеци након што је успјешно водио кампању за Брегзит која се дијелом ослањала на анти-турска осјећања.
Борис Џонсон - Фото: vijesti.me
Борис ЏонсонФото: vijesti.me

Долазак Џонсона, који је написао шаљиву пјесму на рачун турског предсједника, је прва посјета једног високог британског званичника Турској након неуспјелог пуча, преноси АФП.

Активисти који су заступали идеју напуштања ЕУ, више пута су истакли проблем милион Турака који живе у Британији, као један од разлога да Велика Британија изађе из Европске Уније.

Турски званицници су стишавали тензије изјавама да су турско-британски односи сувише важни "да би били талац Џонсонових изјава".

Портпарол британске амбасаде у Анкари, рекао је за АФП да је Џонсон стигао у Турску, где је планиран сусрет са Ердоганом и премијером Бинали Јилдиримом, као и сиријским опозиционим групама.

Он је такође планира да посјети турски парламент у Анкари, који је знатно оштећен у неуспјелом пучу 15. јула, саопштили су турски званичници.