latinica  ћирилица
26/09/2016 |  11:26 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Малешевић: За реконструкцију ОШ "Данило Борковић" Градишка 580.000 КМ (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић посјетио је данас Основну школу "Данило Борковић" у Градишци, на којој почињу санациони радови у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност" чија је вриједност око 580.000 КМ.
Министар Малешевић у посјети Градишци - Фото: СРНА
Министар Малешевић у посјети ГрадишциФото: СРНА

Малешевић је о планираним радовима разговарао са директором школе Зораном Миљевићем, а разговору је присуствовао и посланик у Народној скупштини Републике Српске Зоран Аџић.

Малешевић је истакао да ће за реконструкцију Основне школе "Данило Борковић" бити утрошено око 580.000 КМ, а у наредних 60 дана, колико би требало да трају радови, планирана је замјена крова, постављање термоизолационе фасаде, замјена спољне столарије и дијела електроинсталација у школи.

"Након завршетака радова школа ће сигурно имати 30 до 40 одсто мање трошкове за огрев и утрошак других енергената", навео је Малешевић.

Он је нагласио да није предложио прекид наставе у току радова, него је препоручио да се настава организује на такав начин да се води рачуна о безбједности ученика.

Малешевић је навео да је пројектом "Енергетске ефикасности" обухваћен 21 школски објекат у Српској и да су средства обезбијеђена из веома повољног кредита, са дугим грејс-периодом и ниском каматном стопом.



Он је рекао да, као и у већину објеката планираних за реконструкцију, у школу "Данило Борковић" није готово ништа улагано од њене изградње 1979. године што је био разлог због којег је Министарство предложило да се и ова школа уврсти у пројекат "Енерегетске ефикасности".

Малешевић је додао да на подручју општине Градишка постоји потреба да се обезбиједе средстава и за санацију још два дотрајала школска објеката, Основне школе "Вук Стефановић Караџић" Турјак и Основне школе "Свети Сава" у Дубравама, те изградњу фискултурне сале у Основној школи у Ламинцима.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Зоран Аџић ракао је да реконструкција 21 школског објекта доказује да Влада Републике Српске води рачуна о равномјерном развоју на цијелом подручју Републике Српске.

"Влада је препознала да је ово битна и велика градска школа у Градишци која се налази у лошем стању и кроз пројекат ће допринијети да имамо уређену и енергетски ефикасну школу, што значи и да ће потрошња енергије бити знатно смањена", додао је Аџић.

Директор Основне школе "Данило Борковић" Зоран Миљевић изразио је задовољство почетком реконструкције школе, наводећи да су до сада имали велике издатке за енергенте, а да ће за два мјесеца ученици имати угоднију и топлију школу.

Он је потврдио да неће бити прекида наставе током реконструкције школе, али и да ће ученици бити безбједни.

Основу школу "Данило Борковић" Градишка похађа око 780 ученика.