latinica  ћирилица
26/09/2016 |  12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Дани Москве у Београду од 3. до 7. октобра

Манифестација "Дани Москве" у Београду биће одржана од 3. до 7. октобра, а током манифестације посјетиоци ће моћи да прате спортска такмичења, посјете изложбе и концерте и тако боље упознају руску културу.
Београд, Србија (Фото: Thinkstock) -
Београд, Србија (Фото: Thinkstock)

На конференцији за новинаре која је данас одржана поводом одржавања "Дана Москве", амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, рекао је да се радује што ће Срби боље да упознају културу Русије, посебно јер је ова манифестација одржава по први пут у Београду.

Како истиче, у свијету велики градови играју важну улогу, а Москва је као и Београд традиционално лијеп град, не као такозвани градови-музеји Париз или Санкт Петерсбург, додао је он, али имају велику традицију, навео је.

Манифестација "Дани Москве" већ се, како је рекао одржала у градовима попут Париза и Пекинга, а сад стиже и у Београд.

Грађани Београда ће том приликом видети изложбе руских сликара, слушати концерт Московског академског позоришта игре "Гжељ", који је Чепурин посебно нагласио, те присуствовати церемонији предаје збирке руских књига.

Послије "Дана Москве" у Београду, услиједиће и "Дани Београда" у Москви и на тај начин, размјена искустава и сарадња између ова два града ће постати редовна.

Градоначелник Београда Синиша Мали изразио је задовољство због најављене манифестације.

Како је најавио, договорено је да се у Москви сљедеће године одржи слична манифестација под називом "Дани Београда", а потписаће се и протокол о сарадњи у области туризма.

Како каже, то ће допринијети порасту туристичких посета из Русије, и додао да томе у прилог иде и недавно отворени директни лет за Санкт Петерсбург.