latinica  ћирилица
26/09/2016 |  15:17 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

У виноградима под Козаром само "мирисавка"одољела мразу (ВИДЕО)

Иако је у највећем броју винограда под Козаром због овогодишњег мраза род подбацио, најмање штете имали су мали произвођачи који узгајају најчешћу сорту грожђа у овим крајевима - "мирисавку".
Производња грожђа у Приједору - Фото: РТРС
Производња грожђа у ПриједоруФото: РТРС

Код већине произвођача, ова сорта богато је родила и, кажу, сасвим довољно за овогодишње планиране залихе домаћег вина и сока, као и ракије лозоваче.

Приједорчанин Антон Крешко из Орловаче каже ове године род чувене сорте грожђа "мирисавка", више је него богат. Лозе, засађене прије чак пет деценија, богато рађају сваке године, а мраза у овом дијелу Приједора, на срећу, није било.

- Има рода прилично и мислим да ће бити доста и вина и ракије и сока, каже Крешко.

Сорта "мирисавка", једна је од најчешћих и најотпорнијих у овим крајевима. Мирисна је и слатка и од ње се најчешће прави домаћи сок. Домаћице највише вјерују старом испробаном рецепту.

- Одвојим зрње, оперем га и онда изгњечим добро, па оставим до сутра ујутро да стоји. Кад то одстоји, онда стављам у соковник, појашњава процедуру прављења сока Блаженка Динчић из Орловаче.

Додаје на на литру сока ставља пола килограма шећера, то још прокува и сипа у вруће флаше.

На подручју Приједора грожђе се узгаја на површини од око пет хектара. Иако Град Приједор подстиче развој виноградарства, мало је оних који се одлучују за ову производњу, јер узгоју грожђа често не погодује поткозарска клима. Ове године у највећем броју винограда род је подбацио због мраза.

И Ђука Лајић, из Одсјека за унапређење пољопривреде Града Приједора, каже да је ове године род јако подбацио, на неким подручјима нема уопште ни листа. Истиче да Град подстиче ову производњу са 100 марака по дунуму те да је овако мало произвођача на овом подручју из разлога што та производња захтијева пуно новца и даје мање приносе јер је јако лоша клима.

Стручњаци кажу, најбоље је узгајати старе, доказане сорте у овим крајевима.