latinica  ћирилица
26/09/2016 |  15:26 | Аутор: СРНА

Ајановић: Референдум има своје правно утемељење

Професор Правног факултета у Сарајеву Енвер Ајановић изјавио је да референдум о Дану Републике Српске у суштини има своје правно утемељење и није директан напад на Уставни суд БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Он је подсјетио да је 2002. године тадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич наметнуо одлуку о виталном интересу конститутивних народа.

"Један од виталних интереса јесте идентитет једног конститутивног народа. Ако овај референдум подведете под идентитет тог народа, онда референдум има свој правни основ", појаснио је Ајановић.

Он је рекао да је то разлог зашто Савјет за спровођење мира /ПИК/ и високи представник нису ништа учинили да референдум ставе ван правне снаге.

"ОХР није имао могућност да казни актере организовања референдума, јер нема основа за то. Како ће ОХР и ПИК поништавати своје одлуке, као што је ова из 2002. године. То није могуће", истакао је Ајановић.

Он је додао да су ОХР и ПИК имали једино простора да позову политичке представнике из Републике Српске да са спровођењем референдума не иду предалеко.

"То значи да се не смије спроводити референдум о уставноправном статусу ентитета у БиХ. То је суштинска порука ОХР-а, а изјава руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова да народ у Републици Српској има право да се одлучи је утемељено на одлукама из 2002. године", навео је Ајановић за "Хајат".

Он је напоменуо да једино што може да се спори јесте каква је одредба у том закону, те да би ту одредбу требало промијенити и уважити чињеницу да у Српској живе и Хрвати и Бошњаци.