latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:07 | Аутор: СРНА

Бивши директор ММФ-а, Родриго Рато, пред судом

Бивши директор Међународног монетарног фонда /ММФ/ Родриго Рато наишао је на негодовање грађана када је данас стигао у суд да би се суочио са оптужбама за злоупотребу кредитних картица и превелике личне трошкове.

Рато и још 64 извршна званичника и бивша члана одбора банака "Банкија" и "Каха Мадрид" оптужени су да су илегално потрошили 12 милиона евра у периоду од 2003. до 2012. године.

Тужилаштво тражи четири и по године затвора за Рата, који је био предсједник "Банкије" непосредно прије него што је та банка затражила финансијску помоћ од државе 2012. године, на врхунцу кризе еврозоне.

Рато, који је и некадашњи министар финансија, одбацује све оптужбе, као што чини и Мигуел Блеса, његов претходник на положају у "Банкији".

Овај случај посебно је наљутио Шпанце који су тешко осјетили кризу и изгубили новац или имовину. Окупљени су вријеђали Рата испред зграде суда у предграђу Мадрида.

Приче о луксузном животу власника "црних картица" почеле су да се шире 2014. године, у вријеме када је Шпанија излазила из финансијске кризе коју је дјелимично покренула нестабилност "Банкије".

Картице су кориштене за куповину накита, скупе одјеће и одморе, наводи се у документецији која је предата суду. На листи трошкова је и плаћање биоскопских карата.

Рато, који је оптужен да је нелегално потрошио скоро 100.000 евра током двогодишњег мандата у "Банкији", био је на челу ММФ-а од 2004. до 2007. године. Суд је раније саопштио да је он отплатио све дугове.