latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:27 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Како брчанске мјесне заједнице да буду ефикасне

Мјесне заједнице у Брчком од прије 12 година су маргинализоване, односно, доведене су у ситуаицју посматрача, а не креатора потреба становништва.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Зато је у Брчком организовано савјетовање представника мјесних заједница и Владе Дистрикта, послије којег би у наредном периоду требало предложити нове принципе на којима би оне биле функционалне. 

Што су ћелије у организму то би мјесне заједнице требало да буду у друштву, речено је на овом савјетовау. Наведени су и бројни примјери политизације органа управе мјесних заједница.

Кажу да су као удружење грађана немоћне да било шта озбиљније ураде за мјештане који живе на том простору.

Организатори су најавили да ће на оваквим скуповима бити јасни приједлози према којима би мјесне заједнице требало да буду организоване. Њихово функционисање прије 12 година,подсјећало је на организацију мјесних заједница у неким западним земљама. Биле су, кажу, функционалне и ефикасне.

У брчанској влади кажу да су свјесни да је Закон о мјесним заједницама стар 12 година превазиђен, јер грађани имају само савјетодавну, а не креативну улогу у њему.

Зато ће приједлози грађана и пракса развијених земаља у нашим условима послужити за израду новог закона.

Уобличени приједлози свих 78 мјесних заједница у Брчком биће познати најкасније до краја године, а наредне годие може се очекивати узрада новог закона.

Скупове на којима се расправља о ефикаснијим мјесним заједницама финансирају владе Шведске краљевине и Швајцарске.