latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:24 ⇒ 20:33 | Аутор: БЕТА

Београд дочекао параолимпијце (ВИДЕО)

Више од 1.000 људи дочекало је у Београду освајаче медаља за Србију на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру.
Дочек српских параолимпијаца испред Скупштине Београда - Фото: Screenshot
Дочек српских параолимпијаца испред Скупштине БеоградаФото: Screenshot

Спортисти су се навијачима окупљеним на платоу испред Скупштине града Београда захвалили на подршци.

"Хвала вам што сте дошли да увеличате све оно што смо ми урадили у Рију. Све ово не би било могуће без вас, али и без нас. Надамо се да смо вас обрадовали и испунили ваша очекивања. Овде је већа трема него на мечевима и хвала и за то", рекла је стонотенисерка и освајачица две медаље Борислава Перић-Ранковић.

На платоу испред Старог двора у Београду појавио се цијели тим Србије које је учествовао на Параолимпијским играма у Рију.

Србија је на Параолимпијским играма у Рију освојила девет медаља. Стријелац Ласло Шурањи освојио је златну и бронзану медаљу, стонотенисерке Борислава Перић-Ранковић златно одличје у поједначној конкуренцији, док је у дублу с Надом Матић, која се и у синглу окитила с бронзаним одличјем, освојила сребро.

Стонотенисер Митар Паликућа освојио је бронзану медаљу, атлетичар Немања Димитријевић бронзу у бацању копља, а Жељко Димитријевић и Милош Митић злато и сребро у бацању чуња.

"Оно што су генерације параолимпијаца сањали сада је то постало јава. Хвала вам на дочеку и што сте дошли у овом броју", рекао је Димитријевић.

Окупљени навијачи носили су заставе Србије, а у небо су пуштали и балоне.

Музички програм на платоу испред Старог двора почео је у 18.00, а наступили су Дејан Петровић Биг Бенд и група ТХЦФ.

Николић приредио свечани пријем за параолимпијце (Фото: Танјуг)

Николић приредио свечани пријем за параолимпијце

Предсједник Србије Томислав Николић приредио је данас у згради Предсједништва свечани пријем за параолимпијце који су на Играма у Рио де Жанеиру освојили рекордних девет медаља.

"Захвалан сам што сте на својеврстан начин показали осталим грађанима Србије, великом броју дјеце који су имали по неки хендикеп, да то (што имате хендикеп) може да буде почетак живота у ком има радости и среће, али и туге, туге зато што је можда изостао успјех", рекао је Николић у обраћању спортистима.

"Када сам вас испраћао и када сте поносно понијели заставу, знао сам да ћете се вратити срећнији него што одлазите. Видјело се то у вашим очима и у томе како сте говорили о такмичењу. Знао да ћете обрадовати Србију", рекао је предсједник Србије.

Он је додао да му је изузетно драго што је јавност "схватила да су параолимпијци подједнако драгоцјени као и олимпијци".

"Само ваше учешће на играма је била потпуно нова срећа у Србији. Драго ми је што је народ почео да вас третира као и друге спортисте. Држави сте подједнак драгуљ као и олимпијци. Обећавам вам да ћемо послије Рија још више водити рачуна о вама", рекао је Николић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да су параолимпијци на Играма у Рију показали да су шампиони.

"Доказали сте да сте шампиони, не сваки дан, већ сваке секунде. За спортисту не постоји већа срећа од представљања своје земље на играма. Ви сте шампиони на које бисмо сви требало да се угледамо. Многе препреке морају да се побиједе, а потом и конкуренција из цијелог свијета", рекао је Удовичић.

Освајачица златне и сребрне медаље у стонотенису на Играма у Рију Борислава Перић-Ранковић уручила је предсједнику мајицу са потписима комплетне делегације параолимпијаца.

"Хвала вам на свему што сте нам пружили прије али и током игара. Тамо нисмо представљали само себе, већ и државу. Драго нам је што смо као и олимпијци обрадовали нацију", рекла је Перић-Ранковић.

Предсједник Параолимоијског комитета Србије (ПОКС) Зоран Мићовић захвалио се Влади и министарству на подршци и помоћи и додао да се у ПОКС окрећу сљедећим играма у Токију.